Bloggen med perspektiv från Strängnäspolitiken

torsdag 18 februari 2010

Avsevärd förbättring av ekonomin?

Det finns olika sätt att dra slutsatser av en faktainformation. Strängnäs kommuns årsbokslut visar ett välbehövligt överskott på 22 miljoner för 2009. Vi bör för att klara kommande investeringar visa ett överskott på minst 2%. Detta klarar vi med nöd och näppe. Kommunalrådet Jens Persson och nu senast Lotta Grönblad, på sin nya blogg, slår sig för bröstet och säger att med den styrande majoriteten under s-medverkan har ekonomin förbättrats avsevärt. Vad har man då gjort för att åstadkomma detta? Jo, man har genomfört landets högsta skattehöjing 2009, man har fortsatt att låna vilket innebär att Strängnäs kommun är den 8:e mest skuldsatta i Sverige. Man har fått engångsbelopp på minst 12 miljoner från regeringen som stödåtgärder på grund av vårt utsatta läge i den ekonomiska krisen.
Låneskulden har fortsatt att öka under den s-ledda majoriteten. Det är inte så svårt att åstadkomma plusresultat när man får statsbidrag som motsvarar nästan hela överskottet samtidigt som man fortsätter att låna pengar. Det är oroande att man inte gör något åt vår stora låneskuld. Det är våra barn som får betala av för vårt oförstånd att leva över våra tillgångar.

2 kommentarer:

  1. Du har helt rätt i sak men enligt sakuppgifter jag inhämtat finns 11 mkr från Försäkringsbolaget Fora samt 2 mkr från SKL som engångspengar i överskottet. Däremot kommer de 10 mkr från regeringen först in i år. Detta enligt uppgifter från ekonomikontoret. Revisorn hade dock för sig att det ligger med ett förskott 2009. Han skulle kolla detta.

    SvaraRadera
  2. Tack Mats för din kommentar. Som sagt, det förändrar inget i sak och om det redan är förskotterat på 2009 så skulle engångsbidragen motsvara 23 miljoner dvs mer än hela överskottet. Jag ser fram emot revisorns svar.

    SvaraRadera