Bloggen med perspektiv från Strängnäspolitiken

lördag 13 februari 2010

Infarten till den dynamiska idyllen

Många av våra vänner som ska besöka oss med bil har svårt att hitta rätt på väg in mot Strängnäs från Stockholm. Infarten via Solberga passerar ett antal fula fyrkantiga lagerbyggnader och ett tiotal rondeller innan man så småningom i bästa fall börjar närma sig stadskärnan. Dålig skyltning och brist på informationstavlor bidrar till förvirringen. Förstahandsintrycket av idyllen Strängnäs är långt ifrån idylliskt. Jag läser därför med tillfredsställelse att Vägverket och kommunen nu diskuterar en ny infart mot Strängnäs. Det är mycket välkommet. Ska Strängnäs stad locka till sig fler turister som hittar ända in till stadskärnan så krävs både en tydlig infart och bättre skyltning. Mariefred har bättre förstått detta. Där kommer man direkt in i staden och välkomnas av en trevlig infart. Vår vackra stadskärna förtjänar en bättre entré.

3 kommentarer:

 1. Det är bara det Christer att det är dessa turister som ska avsätta sina surt förvärvade pengar i våra köplador! Det är det vi ska leva av framöver.
  Då ska vi inte - innan detta handelsområde ens är färdigbyggt - börja tala om en ny "köpladefri" infart. Det är ett svek mot dem som redan etablerat sig efter våra locktoner och det ger inte någon uppmuntran till dem som förhoppningsvis tänker sig en etablering i Biskopskvarnsområdet.
  Man måste tänka sig för. I mina ögon skulle man ha planerat infarten vid Söderledens ände och då planerat in köpcentret där. Nu valde man inte så och då får vi bita i det sura äpplet och acceptera att någon ytterligare infart från E20 ska vi inte planera förrän Biskopskvarn är fullbebyggt och så etablerat att det står på egna ben utan att vara beroende av infartstrafik.
  Hälsningar från en gammal Handelsman!

  SvaraRadera
 2. Christer, jag delar helt din uppfattning om att man idag närmar sig Strängnäs på ett väldigt tråkigt sätt. Liksom i många andra städer. En bra stadsbildning förutsätter tydliga gränser mellan områden av olika karaktärer. Den här "smeten" som oftast är, uppstår pga dålig stadsplanering, eller avsaknad av. Min fråga på interpellationen ang Ryborg om varför Mark- och exploateringschefen vill se Slottsbrinken ihopbyggd med staden förblev obesvarad, trots att jag ställde den tre gånger! Kanske pga avsaknad av kunskap?

  Många tycker att Gripsholms slott utgör en hämsko för Mariefred. Jag tycker precis tvärtom! Vilken tur att vi har slottet, annars skulle vi närma oss Mariefred på precis samma sätt som i de flesta andra städer. Det vi nu måste bevaka är hur bebyggelsen ska gestalta sig i Läggesta för att inte förstöra den vackra entrén.

  Birgitta E

  SvaraRadera
 3. Infarten till Strängnäs är ju hemsk! Alla bekanta som kommer på besök första gången skrattar åt alla rondeller, som är otroligt många och ska tydligen bli ännu fler?? De med GPS tror att det blivit fel! Att det dessutom ser tråkigt ut med "köplador" gör ju inte saken bättre. Suck det var tyvärr så att det var nog allt lite bättre förr i vissa avseenden..

  SvaraRadera