Powered By Blogger
Bloggen med perspektiv från Strängnäspolitiken

fredag 19 mars 2010

Kultur vs idrott

Kulturaktiviteter har många gånger haft svårt att hävda sig i förhållande till idrott när det gäller kommunala anslag. Idrottsföreningarna är starka och har effektiva påtryckargrupper med goda politikerkontakter. Exemplen är många på hur kommuner satsar miljontals kronor på sportanläggningar medan kulturen får finna sig i blygsamma almosor. Varför är det så? Jag missunnar inte idrotten väl tilltagna anslag. Idrott är viktigt, framför allt i skolan. Då är det också viktigt att ungdomar får möjlighet att utöva idrott på ändamålsenliga arenor. Men behöver vi konstgräs på uppvärmda fotbollsplaner eller ishallar för att spela ishockey året runt? Varför tas det för givet att kommunens skattepengar ska satsas på flera dyra sporthallar och nya tennisbanor samtidigt som man bara har en enda ändamålsenlig lokal i Strängnäs kommun där man kan hålla konsert, nämligen Paulinska skolans aula. Varför är det självklart att vi ska bygga nya ishallar samtidigt som vi har lagt Strängnäs museum med dess omfattande samlingar i malpåse. Varför har kommunen sagt nej till Jazzens hus, som ville flytta till Strängnäs?
Jag tror att satsning på kultur är väl så viktig som satsningar på idrott. Multeum i Strängnäs har trots små anslag visat att man kan göra fina satsningar på utställningar, föreläsningar och musikframträdanden. Dessa satsningar har skett tack vare engagerad personal på Multeum i samarbete med kulturskolan och föreningsliv. Jag tycker att detta är väl värt all uppmärksamhet av politikerna. Tyvärr är intresset från flertalet politiker inte tillräckligt för att kulturfolket ska få de medel som de så väl förtjänar. Tänk om vi kunde sätta Strängnäs på kulturkartan med en fin konsert- och utställningslokal. Jag ser en vision att Visholmen skulle bli det kulturcentrum som vi så väl behöver. De gamla vattenverksbyggnaderna skulle kunna vara centrum för aktiva konsthantverkare och den intilliggande stora (och fula) tegelbyggnaden skulle kunna bli ett konserthus! Var finns visionerna och modet att föreslå pengar till kulturen?
Jag återkommer med mer funderingar kring kulturen framöver. Jag ser gärna fram emot fler förslag till hur vi ska komma med kreativa idéer för att lyfta upp kulturfrågorna i den lokala debatten inför kommunalvalet. Hör gärna av er.

6 kommentarer:

  1. Om kulturen får en rimlig driftbudget på 2,0 procent av kommunens nettobudget (nu ligger det på ynka 1,6 procent och rikssnittet 2,5 procent) så kan verksamheterna erbjuda ett bättre utbud av media på biblioteken, mer professionella program och utställningar, återinföra det unika projektet Tidsresan som las ner i våras på grund av nedskärningar, och utveckla det museipedagogiska arbetet i hela kommunen. Det skulle kunna erbjudas bättre öppettider på biblioteken. Köerna på kulturskolan kan kortas.
    I det stora hela handlar det om småpengar.
    Allt detta redogjorde jag för på budgetkonferensen i Bommersvik.
    Kulturverksamheterna betyder väldigt mycket för strängnäsborna, inte minst de nyinflyttade.
    Jag ska inte argumentera mer i detta sammanhang.
    Men ett lästips på kommuner som vågat satsa finns här:
    http://www.vinnova.se/sv/Publikationer/Produkter/Den-innovativa-kommunen/

    mvh
    Christer Hermansson
    Kulturchef i Strängnäs kommun

    SvaraRadera
  2. Tack, Christer H för din referens till Vinnovapublikationen. Jag har nu läst den och finner mycket som vi kan ta lärdom av i Strängnäs kommun. Åtta kommuner som på olika sätt med framgång framstår som kreativa kommuner. Gemensamt för dem är att våga satsa, att lyssna, att tänka utanför kommunens och organisationens gränser, att politiker inte detaljstyr och att man visar tillit till genomförarna av visionerna. Ett härlgt exempel var kulturhuset i Vara. Några människors visioner om kulturens betydelse realiserades med framgång och satte Vara på kartan.

    SvaraRadera
  3. Jag kan inte nog hålla med er båda Christers!
    Har personligen ännu inte gett upp hoppet om ett Jazzens Museum (som nybliven ordförande i Jazz i Sörmland måste jag hålla tanken vid liv!) i de gamla tegelbyggnaderna (inga konstnärsateljéer, Christer A!) men jag inser att det är näst intill omöjligt att få "Strängnäsbor" att se Visholmens möjligheter på detta område OCH förutsättningen att finansiering kan lösas med annat än skattemedel - annars blir ingenting gjort!
    Som det enda parti med ett kulturpolitiskt handlingsprogram vill vi stödja tanken på högre anslag till kulturen, men vi är små och tiderna är slemma! Det kan man inte komma runt.

    SvaraRadera
  4. Glömde att jag formulerade Kommunstyrelsens beslutsunderlag när Visholmenärendet skickades tillbaka till förvaltningen förra mandatperioden. Formuleringen var oerhört precis vad gällde innehållet i det "kulturcentrum" vi då ville ha. Och eftersom det var jag som formulerade var det givetvis mitt partis idéer som fanns med.

    SvaraRadera
  5. Men då kanske det fortfarande finns hopp om en kultursatsning på Visholmen! Vi får försöka övertyga alla goda krafter om att det är en god idé som lönar sig i längden. Tänk om "fabror Persson" kunne satsa några av de miljoner som han har tjänat på fastighetsaffärer i Strängnäs på en rejäl grundplåt till Kulturens hus på Visholmen? Vilken önsketanke!

    SvaraRadera
  6. Hej Christer,

    Jag gillade din saga och jag insåg var du funnit inspirationen ifrån ;-)

    Det är en mycket inspirerande bok som jag fick av Hermansson & Klingberg i höstas. Läste den i vintras.

    Kultur kan vara en hävstång. Låt oss diskutera förutsättningarna för det vid något tillfälle.


    Din kommentar på min blogg försvann dessvärre. Det måste vara skit mellan spakarna. ;-)

    P:

    SvaraRadera