Bloggen med perspektiv från Strängnäspolitiken

söndag 7 mars 2010

Ekonomisk styrning?

Man upphör inte att förvåna sig över den ekonomiska styrningen av Strängnäs kommun. I gårdagens tidning stod det om samlingen av uppstoppade djur som hittills har kostat en bit över 450.000 i lagringskostnad sedan den förflyttades från Thomasgymnasiet till en lagerplats i Stockholm (!). Finns det ingen ekonomiskt ansvarig i kommunen som reagerar när hyresfakturorna kommer in varje månad med en kostnad på´cirka 12.000 kr per månad för förvaring av en samling uppstoppade djur?! Samtidigt har kommunen ett överskott av tomma lokaler! Med vilken logik fortsätter detta utan att någon reagerar?
Tidigare fick vi i kommunstyrelsen fått veta att sluträkningen för kommunens bidrag till dansbandskampen blev 1,6 miljoner mot beslutade 1,0 miljoner! Varför finns det ingen som reagerar på dessa övertrasseringar?
Det finns gott om andra exempel på hur hyreskontrakt på lokaler som inte används bara fortsätter, hur Campusprojektet har kostat skattebetalarna åtskilliga extra miljoner därför att ingen ha reagerat över hur budgeten överskrids. Detta fortsätter utan att det krävs ansvar från ansvariga tjänstemän. I slutändan är det naturligtvis vi politiker som ansvarar för detta slöseri. Det måste till en attitydförändring, där varje ej beslutad krona utanför budget skall ifrågasättas! Alltför mycket fortsatt låt-gå mentalitet och bristande kontroll och insyn från politiker har varit den gängse kulturen. Jag ställer därför en viss förhoppning till kummunchefen Peter Lundborgs förslag till organisationsförändring. Han har åtminstone en insikt om att det inte kan fortsätta på detta sätt. Sedan är det upp till oss politiker att följa upp att det verkligen också blir en bättre ekonomisk styrning.

1 kommentar:

  1. Har skrivit om Naturaliesamling också på min blogg.

    F.ö. har jag för mig att miljonen var ett ordförandebeslut av Kommunalrådet. Han lär ha en delegation upp till 1 miljon! Så hur de 600.000 extra beslutats är något vi bö fråga på KF.

    SvaraRadera