Bloggen med perspektiv från Strängnäspolitiken

tisdag 11 maj 2010

Majoritetens snurriga beslut

Åter har majoriteten i Strängnäs kommun visat sin rätta sida. Man talar om öppenhet och vikten av att lyssna på medborgarna men visar återigen att man gör precis tvärt om. Långbergsskolan har nu enligt s+c+fp beslut i BU-nämnden lagts ner för att istället bussa barnen till Karinslundsskolan. Motivet skulle vara att det är för många barn på Långbergsskolan! Jag förstår ingenting av denna logiken. Måste man lägga ner en hel skola för att det är för många barn som söker sig dit? Om det nu inte finns plats för alla elever så kan väl de som inte får plats gå på Vasaskolan eller Finningeskolan! Varför måste alla elever flytta eller har jag missuppfattat det hela? Det är väl ingen som tror på majoritetens besked att en ny Långbergsskola skall byggas. Med den ekonomi som kommunen har så lär detta inte hända inom överskådlig tid. Beslutet är inget annat än en nedläggningsbeslut av en fungerande populär skola med vilseförande argument.
Det är också upprörande ur ett demokratiskt perspektiv att beslut med så stora konsekvenser inte kommer upp i kommunfullmäktige. Det finns stora paralleller med nedläggningen av Selaöhemmet, där man också lovade att bygga ett nytt hem om några år utan att ha någon finansiering av det nya bygget.
Skollokalsfrågan har skötts på ett skandalöst sätt av den icke valda majoriteten. Man har talat om den stora centrumskolan som skulle byggas, man har talat om nedläggning av Tosteröskolan och nu har man lagt ner Långbergsskolan. Man hoppar från ett förslag till ett annat utan någon långsiktighet, utan seriösa ekonomiska kalkyler, utan att utreda barn- eller miljöperspektiv.
Det finns bara ett sätt att få stopp på alla stolliga beslut: Att välja en ny ansvarstagande politisk majoritet i valet i september.

2 kommentarer:

  1. Du har helt rätt Christer!
    Majoritetens stolleprov. Jag tror aldrig att det var tänkt att bygga ny skola på Långbeget. Det här är Lottas dröm om en Centrumskola som börjar ta form. Hoppas vi hinner avbryta stolligheterna innan man gått för långt.

    Kerstin

    SvaraRadera
  2. Christer, jag har pratat med föräldrar på Långbergsskolan som inte heller förstår logiken. Det känns som en kollektiv bestraffning, att flytta +200 barn för att 9 elever inte kommer in. Att skolan behöver moderniseras, byggas ut är en sak. Att lägga ner den och riva den, som det de facto handlar om när daghemmet Storken renoverats, är en helt annan. Jag bloggar här om ett tredje perspektiv som är det mest skrämmande: vi överlåter politiken åt barnen!

    SvaraRadera