Bloggen med perspektiv från Strängnäspolitiken

onsdag 26 januari 2011

Strängnäs blir utan konsertsal

Strängnäs kommun har en enda lokal som lämpar sig för konserter, det är Paulinska konsertsalen. Den har plats för cirka 250 åhörare och har efter en ombyggnad på 90-talet en bra akustik, lämpad för konserter med kör och orkester. Nu finns ett förslag om att denna enda lokal för musikkultur i kommunen skall byggas om till sammanträdeslokal för kommunfullmäktige! Detta är ett dråpslag mot kulturlivet och de ideella föreningar som ägnar sig åt musik eller andra former av framföranden. Roggekören (där jag är medlem), Lövsångarna och Orkesterföreningen övar varje vecka på skilda tider i lokalen. Dessutom har vi flera konserter varje år. Dessa konserter är helt avgörande för föreningarnas ekonomi eftersom vi inte får några kommunala bidrag.
Nu vill den politiska majoriteten att lokalen skall byggas om och att antalet åhörare skall minskas från 250 till cirka 120. Det innebär ett bortfall på 10.000 till 15.000 kronor per konserttillfälle för de ideella kör- och orkesterföreningarna. Dessutom innebär ombyggnaden att akustiken skulle försämras och kanske omöjliggöra musikaliska framträdanden.
Det är skandalöst att en kommun som kallar sig för kulturkommun inte kommer att ha en enda lokal för konserter. Man hotar även körernas framtid genom att inte ge dem möjlighet att framföra konserter. Majoriteten i Strängnäs kommun har visat att man tycker det är viktigare att politikerna har flera möteslokaler än att kommuninvånarna har en enda konsertlokal. Att bygga om Djäknehallen, där KF håller sina månadsmöte idag, eller att utnyttja Gyllenhjelmssalen i kommunhuset skulle säkert vara betydligt billigare för skattebetalarna och vi skulle få ha kvar möjligheten att även i framtiden kunna njuta av musikaliska framträdanden i en konsertsal värd namnet. Ompröva därför beslutet och satsa på kulturen. Det lönar sig i längden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar