Bloggen med perspektiv från Strängnäspolitiken

onsdag 25 augusti 2010

Ekonomisk analys à la fp i Strängnäs kommun

På insändarsidan i måndagens (23/8) Strängnes Tidning gör Helena Hallgarn och Fredrik Lindgren (fp) en märklig analys av Strängnäs kommuns stora låneskuld. De frågar om "det är oroväckande att vara skuldsatt med de belopp (3,5 miljarder) som kommunens invånare är". Deras slutsats är nej och jämför med belåningen av en fastighet. En 2 miljoners fastighet som belånas med 1,5 miljoner är enligt dem inte oroväckande. Det må så vara om hushållet har intäkter som vida överstiger kostnaderna för räntor och amorteringar. Men i en kommun skall intäkterna i form av skatter gå till kommunens kärnverksamhet, inte till räntor. Det är en stor skillnad mot en privatekonomi där man själv får ta konsekvenserna i form av att jobba mer eller dra ner på andra kostnader när räntorna går upp. I en kommun kan man inte utan vidare dra ner på verksamheter utan att människor blir lidande. Man kan heller inte höja sskatten av samma skäl.
Det är oroväckande att ledande politiker har en så lättvindlig syn på kommunens ekonomi. Det är ju trots allt medborgarnas pengar som vi politiker skall förvalta på bästa sätt. Jag ser med oro på vad som kommer att hända när räntorna om något år kommer att vara mångdubblet så höga som vad de är nu. Moderaterna med fleras förslag om att börja amortera av på låneskulden och att avyttra delar av SEVAB och fastighetsbeståndet är därför ett viktigt vägval för att vara beredd inför kommande räntehöjningar. Detta vet också flertalet av kommunens medborgare som enligt många samtal som vi har fått till valstugan och i vår samtalskampanj är mycket oroade för kommunens ekonomi i framtiden.

5 kommentarer:

 1. Du har så rätt! Vi har skickat in ett svar till tidningen som tar upp mycket av det Du skriver.

  SvaraRadera
 2. Jag anser att vi politiker hela tiden måste tänka på att det är andras pengar vi handskas med. Vi har ett stort ansvar och jag är säker på att alla hellre ser att vi anställer fler lärare i skolan och mer personal på äldreboendet än betalar av räntan på en skuld.

  Kerstin

  SvaraRadera
 3. Ett tips, Christer! När Du skriver i en kommentar på Marias blogg och hänvisar till Ditt eget blogginlägg, skriv alltid hela adressen som t.ex.
  http://matswerner.blogg.se/2010/august/ska-politiker-peta-i-verksamheten-eller-se-f.html
  För då blir det en klickbar länk.

  SvaraRadera
 4. Nehej, det blev det inte hos Dig! Märkligt! Men det brukar vara så....

  SvaraRadera