Bloggen med perspektiv från Strängnäspolitiken

måndag 26 juli 2010

Regeringens dråpslag mot ideell verksamhet

Även jag som moderat politiker kan reagera mot tokiga förslag som regeringen hittar på. I detta fall har man gett Transportstyrelsen direktiv att utforma nya inspektions- och tillståndsavgifter för järnvägstrafik, även omfattande ideellt arbetande museijärnvägsföreningar. Förslaget innebär att en museiförening med en omsättning som understiger en miljon kronor och enbart har ideellt arbetande medlemmar kan få betala flera hundra tusen kronor i tillståndsavgifter för att få köra på egen järnväg. Museiföreningar likställs med transportföretag som SJ och SL vad det gäller inspektions- och tillståndsavgifter.
Förslaget är inte bara tossigt, det är ett fullkomligt dråpslag för alla ideellt arbetande föreningar som tar tillvara och vårdar ett kulturhistoriskt arv enbart med ideella medel och biljettintäkter.
Regeringens småsinta inställning till detta arbete är upprörande! Man kan inte genom ett plötsligt beslut chockhöja avgifter som skulle göra att en hel museibranch riskerar att försvinna. Förutom det kulturhistoriska arvet innebär verksamheten som exempelvis i Mariefred stora turistintäkter för både kommunen och enskilda företagare i Mariefred.
Vi hoppas att regeringen fortfarande tar sitt förnuft till fånga annars är det tveksamt om jag i valtider vill bidra till att tala mig varm för en regering som fullständigt skjuter en ideell verksamhet i sank.

3 kommentarer:

 1. Instämmer till fullo. skickar Din text till Göran Hägglund också.

  SvaraRadera
 2. Bra, Mats. Vi behöver all påtryckning på regeringspartierna som vi kan. Tyvärr har de nog inte insett att förslaget skulle få sådana konsekvenser.

  SvaraRadera
 3. jag håller med er. Ibland blir det helt galet. Men låt oss uppmärksamma regeringen på följderna av beslutet så kanske förslaget omarbetas. Alternativt den här typen av kulturhistoriskt arv stöttas på annat sätt.

  Kerstin

  SvaraRadera